Combined Shape

PAX NR 4 2021

Vendela Solberg: Frihamnsdagarna: Fredsakademin pratar värnplikt

I september modererade Svenska Freds samtal med unga om värnplikt, klimatet och kärnvapenförbud på Frihamnsdagarna i Göteborg. Fredsakademins fredscoach Vendela Solberg medverkade och berättar om samtalet, sin erfarenhet av att beröras av värnplikten och varför hon tycker Fredsakademin är viktig.

JAG OCH FREDSAKADEMINS Rebecka Lindholm Schulz är på plats på Frihamnsdagarna som beskrivs som en ny arena där politiker, organisationer och företag får mötas i samtal som berör demokrati och samhällsfrågor. Likt Almedalens politikervecka på Gotland pågår flera intressanta samtal och seminarier parallellt i stora, vita tält. I en del av området spelas gitarr och i en annan del har inrikesminister Mikael Damberg precis anlänt omringad av fotografer och säkerhetsvakter. 

DET ÄR DAGS för oss att gå upp på scen och samtala om freds- och säkerhetsfrågor i panel med Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) och FN-gruppen. Jag känner mig stolt över att få delta i det viktiga samtalet där jag berättar om min syn på värnplikten. Jag var bland de första att få hem mönstringsunderlaget när värnplikten återaktiverades 2017. I samband med detta gjorde Försvarsmakten mycket reklam, bland annat med argument som att utbildningen är meriterande för CV:t och att du som person skulle utvecklas av de utmanande uppgifterna. Efter att ha matats av reklamerna lät mitt resonemang ungefär likadant. Jag ville bygga upp ett starkt CV och bana väg för min yrkesframtid så varför skulle inte värnplikten kunna vara en utbildning för mig? Det fanns inget alternativ som kunde utmana bilden jag fått från Försvarsmakten. 

GENOM FREDSAKADEMINS ledarskapsutbildning som gjort mig till fredscoach har jag insett betydelsen av Fredsakademin och en diskussion som lyfter andra perspektiv på säkerhet. Tidigare hade jag en ensidig syn av säkerhet och var ovetande om de många fredliga sätt som finns för att uppnå säkerhet. Jag var själv ett exempel på just det Fredsakademin synliggör. Fredsakademin ökar förståelsen kring att säkerhet är mer än militärt försvar och ger unga verktyg för att förändra världen utan våld. Det fick mig att inse att värnplikten, som legitimerar våld som konfliktlösningsmetod faktiskt inte är en utbildning för mig. 

JAG ÄR TACKSAM över att alternativ som Fredsakademin existerar och glad över samtalet på Frihamnsdagarna där vi fick möjlighet att bredda synen på säkerhet. Under samtalet blev det tydligt att de största säkerhetshoten inte är militära och att framtidens utmaningar, som klimatförändringar och pandemier, inte kan bemötas med militära medel. Det visar på vikten av forum som Fredsakademin och att samtal är avgörande för att bredda synen på säkerhet och hur vi skapar fred.

Bild på VENDELA SOLBERG

SKRIBENT

VENDELA SOLBERG

decorative image
Vendela Frihamnsdagarna Foto: Tomas Magnusson

"Fredsakademin ökar förståelsen kring att säkerhet är mer än militärt försvar och ger unga verktyg för att förändra världen utan våld."

decorative image
Samtal Frihamnsdagarna. Foto: Tomas Magnusson

Bli Medlem

När du blir medlem i Svenska Freds blir du en aktiv del i vårt arbete för hållbar fred i världen!

Läs mer om oss & vad ett medlemsskap innebär