Combined Shape

Tankar om säkerhet

Programledare Nadia träffar fredscoacherna Loke och Bitanya

Programledare Nadia träffar fredscoacherna Loke och Bitanya för att prata om säkerhet.

I denna video möter du Nadia som är fredscoach och programledare för Snabbkurs i fred. Hon träffar fredscoacherna Loke och Bitanya, som gick Fredsakademins utbildning i fred och ledarskap under vårterminen 2022, för att prata om vad säkerhet betyder för dem och varför säkerhetsarbete är viktigt för fred.

Loke diskuterar personlig säkerhet och gruppers säkerhet; hur individer behöver kunna hitta fred inom sig själva men också om hur viktigt det är att bli respekterad som individ i samhället oavsett vem du är.

Bitanya pratar om säkerhet ur olika perspektiv. Bland annat lyfter hon att fred är mer än avsaknad av våld och konflikt och att för hållbar fred är det viktig att människor i samhället har sina behov tillgodosedda eftersom orättvisor lätt kan skapa en grund för konflikt.

Det effektivaste sättet att stoppa en väpnad konflikt att göra allt som går för att förhindra att den alls bryter ut.

Mänsklig säkerhet, som både Loke och Bitanya lyfte perspektiv på, är grunden till fredliga samhällen. När alla människor är trygga och har sina behov och rättigheter tillgodosedda är förutsättningarna fören fredligare och säkrare värld goda. Fred är heller inget statiskt, som uppnås och bara är, utan något som måste underhållas och investeras i varje dag. Vill du lära dig mer om det och prata med andra om hur vi kan arbeta för hållbar fred? Då borde du gå Fredsakademins freds- och ledarskapsutbildning. Läs mer här.

Lyssna på podden fredspodden #17 nato - gör det oss säkrare

Läs artikeln MÄNSKLIG SÄKERHET AVGÖRANDE FÖR HÅLLBAR FRED

decorative image
Fredscoachen Loke
decorative image
Fredscoacherna Sabine och Bitanya

Bli Medlem

När du blir medlem i Svenska Freds blir du en aktiv del i vårt arbete för hållbar fred i världen!

Läs mer om oss & vad ett medlemsskap innebär