PAX 2023 NR 2
Fredsakademins inspirationshelg och Svenska Freds 140-årsfirande
Fredsakademins inspirationshelg och Svenska Freds 140-årsfirande
Den 2 april firade Svenska Freds 140 år genom en fullspäckad och inspirerande jubileumshelg med studiebesök för deltagare ur Fredsakademin 31 mars och extrakongress för alla medlemmar den 1 april. Genom Fredsakademin blev helgen en samlingsplats för 35 fredscoacher från hela Sverige. Några av de som deltog under jubileumshelgen var tre statsvetarstudenter från Umeå som brinner för fredsbyggande arbete – här berättar de om sin inspirerande helg i storstaden.
En mulen fredag i slutet av mars rullade nattåget från Umeå in på Stockholms central, in i stockholmskylan som kändes annorlunda än den i Umeå – råare. I sovvagnen stod vi, fem nyvakna fredscoacher, redo för en inspirerande helg: Juliette Nordén som gick den allra första omgången av Fredsakademins freds- och ledarskapsutbildningen våren 2021; Tilda Karlsson som gick utbildningen våren 2022; Erika Miles, Heini Miettinen och Dionne Lundmark som är fredscoacher från hösten 2022.
Fredsakademins jubileumshelg började med att vi, tillsammans med runt 30 andra fredscoacher, fick göra tre spännande studiebesök. Efter att vi lämnat våra väskor på vandrarhemmet trampade vi iväg till studiebesök på Folke Bernadotteakademin (FBA), Sveriges myndighet för fred, säkerhet och utveckling. Studiebesöket började med en rundtur på arbetsplatsen, som följdes av en inspirerande föreläsning om FBA:s verksamhet. Föreläsningen leddes av Julius Kramer, som arbetar med dialog och fredsmedling, och Essraa Hussein, som i dagsläget arbetar med Unga, fred och säkerhet och som projekthandläggare för Irak. Båda har erfarenhet av arbete med just agendan för Unga, fred, och säkerhet och Julius berättade bland annat om sina erfarenheter från att ha arbetat med att skapa en koalition av unga fredsbyggare i Irak och från att ha varit fred- och säkerhetsrådgivare i FNs insats i Somalia.
Essraa berättade om FBAs arbete inom Unga, fred och säkerhet och sin väg in i FBA. Vi fick ta del av spännande historier om internationella uppdrag och på slutet möjlighet att samtala om dessa ämnen tillsammans med varandra och Essraa.
Nästa stopp för studiebesök var Utrikesdepartementets enhet för nedrustning och ickespridning (UD-NIS). Väl där, efter att vi slussats in genom portarna, fick vi sätta oss runt ett stort konferensbord i en av utrikesdepartementets samlingssalar och ta del av ett panelsamtal om Sveriges arbete med nedrustningsfrågor, samt en inblick i hur det är att arbeta som tjänsteperson. Kvällen avslutades med ett studiebesök på Svenska Freds kansli med mingel, mys, reflektion kring dagens studiebesök och uppladdning inför resten av helgen.
På lördagen värmde solen våra förväntansfulla ansikten när vi promenerade till Svenska Freds extrakongress och 140-årsjubileum på Stadsgårdsterminalen vid Slussen. Promenaden som enligt Google maps skulle ta 5 minuter tog lite längre tid än väntat, och när vi äntligen anlände till vår destination visade mobilernas stegräknare ett stegantal nästan motsvarande ett maraton. Skämt åsido, inga sura miner blev det när solen sken över oss, dagen till ära. Festen kunde börja!
Under extrakongressen fick vi ta del av medlemsdemokrati in action. Vi fredscoacher fick möjlighet att möta och dela erfarenheter med både nya medlemmar och riktiga Svenska Freds-veteraner. Åsikter, tankar och diskussioner flödade i luften, likaså inspiration och engagemang.
När kongressen avslutats började Svenska Freds 140-årsfirande, som bestod av workshoppar, panelsamtal, utställningar och kreativa verkstäder för de minsta, men där en och annan papperstrana även veks av de något äldre. Fredsakademin hade en egen utställningshörna med bland annat en inspirationstavla som fylldes med ord av hopp, och vi lämnade Stadsgårdsterminalen fyllda av inspiration och hopp för en ljusare framtid.
För att knyta ihop säcken rundar vi av med reflektioner och tankar kring de erfarenheter som vi tagit med oss från helgen:
– Inspirationshelgen gav mig så mycket mer än vad jag kunnat tro. I samtal med de inspirerande människor som jag fått träffa under helgen fick jag en bild av vem jag vill vara i mitt framtida yrke inom freds- och konfliktfrågor. Under mina tre år i skolbänken av att ha tagit del av fredsstudier via litteratur var det ögonöppnande att se vad jag kan göra med den kunskapen i praktiken. - Dionne
– Det jag tar med mig från Svenska Freds 140-års jubileum är främst alla intressanta samtal och dialoger jag fått ta del av. Under jubileumshelgen fick jag möjlighet att diskutera fred och nedrustningsfrågor med olika personer inom fältet som jag ser upp till. Efter helgen kände jag att jag funnit nya insikter, inspiration och framtidshopp för en bättre värld. - Tilda
– Det jag framförallt tar med mig från jubileumshelgen och Svenska Freds 140-års firande är den inspiration jag fått från alla fina samtal med både medlemmar och andra fredscoacher. Att ha fått ett tillfälle att tillsammans uppmärksamma och diskutera det nutida omvärldsläget kändes extra viktigt i dessa tider. Helgen har givit mig både hopp och insikter i hur jag kan engagera mig i dessa frågor för att verkligt göra skillnad. - Heini
"I samtal med de inspirerande människor som jag fått träffa under helgen fick jag en bild av vem jag vill vara i mitt framtida yrke inom freds- och konfliktfrågor."
Lyssna på podden