Combined Shape

PAX NR 2 2022

På gång i Fredsakademin

Under våren har Fredsakademin fortsatt det viktiga arbetet med att vara en röst för de fredliga alternativen och ett säkerhetsperspektiv som utgår från människors rättigheter och trygghet. Unga som gått Fredsakademins freds- och ledarskapsutbildning har berättat att det varit betydelsefullt att få vara del av en arena där samtal om fred och säkerhet får ta plats i samband med Rysslands krig mot Ukraina, de ökade kraven på militär upprustning och debatten om ett svenskt Nato-medlemskap.

Vi har också fortsatt gett stöd till personer som inte vill bära vapen och fått in allt fler frågor om värnplikt, vapenfri tjänst och krigsplacering från personer som upplever oro för att kunna tvingas bära vapen. Dessutom har vi hållit workshops om fred och säkerhet för gymnasieklasser, haft en inspirationshelg om hur vi kan förändra världen utan våld i samband med Svenska Freds kongress, deltagit på Järvaveckan samt avslutat vår freds- och ledarskapsutbildning med en avslutningsturné där vi besökt alla grupper i Umeå, Stockholm, Göteborg och Lund.

SÖK TILL FREDSAKADEMIN!

Med vårens omgång av Fredsakademins utbildning i fred och ledarskap har vi utbildat över 100 unga till fredscoacher! Ansökan till höstens omgång är öppen fram till 5 augusti och vi ser fram emot att ta emot nya, engagerade studenter som vill prata om fred och säkerhet med oss. 

MÖT ELIDA OCH AMADOU OCH LÄS MER OM VARFÖR DU BORDE SÖKA TILL FREDSAKADEMIN!
Bild på ELIDA STRÖMBERG

FREDSCOACH OCH ALUMN FREDSAKADEMIN VT22

ELIDA STRÖMBERG

“Jag såg verkligen fram emot kurstillfällena under hela utbildningen. Jag har fått massor av ny kunskap om exempelvis vapenexport och opinionsbildning. Utbildningen är ett bra komplement till universitetsstudier, särskilt genom att få praktiskt kunskap i att leda samtal och workshops. Det har varit så roligt och givande att få träffa andra personer som också brinner för freds- och säkerhetsfrågor!”

Bild på AMADOU TOURE BAGAYEGOU

FREDSCOACH OCH ALUMN FREDSAKADEMIN VT22

AMADOU TOURE BAGAYEGOU

“Att söka till Fredsakademin är bland de mer vettiga beslut jag tagit i ung vuxen ålder. Jag har fått med mig nya lärdomar som gett mig en större helhetsbild.  Nu förstår jag koncepten bakom fred och vapen avsevärt mycket mer. Jag vet nu också att det finns alternativ till militära lösningar, som dessutom är enklare att få till än vad media och politiker förmedlar.”

LÅTER FREDSAKADEMIN SOM NÅGOT FÖR DIG? LÄS MER OCH ANSÖK HÄR!

Bli Medlem

När du blir medlem i Svenska Freds blir du en aktiv del i vårt arbete för hållbar fred i världen!

Läs mer om oss & vad ett medlemsskap innebär