Combined Shape

Tankar om värnplikten

Programledare Nadia träffar fredscoacherna Karin och Vendela

Fredsakademins programledare Nadia träffar fredscoacherna Karin och Vendela för att prata om värnplikten.

I denna video möter du Nadia som är fredscoach och programledare för Snabbkurs i fred. Hon träffar fredscoacherna Karin och Vendela som gick Fredsakademins utbildning i fred och ledarskap under den allra första terminen våren 2021. De var båda också bland de första att få mönstringsunderlaget efter att värnplikten återaktiverats 2017.

Som dåvarande 18-åring kände Karin instinktivt att hon inte ville vara en del av det militära systemet. Hon upplevde också att det fanns för lite information om vad värnplikten faktiskt innebar och önskade att det fanns forum som Fredsakademin då för att kunna ventilera frågor och tankar.

Vendela berättar om sin mönstringsprocess och hur det kändes som ung gymnasieelev att först lockas av värnplikt som en form av personlig utveckling men sedan ifrågasätta om det egentligen var något som hon ville göra eller bara rycktes med av. Vendela menar att många unga inte förstår vad begreppet plikt faktiskt innebär och berättar att hon insett att hon kan uppnå personlig utveckling på många andra sätt i livet, och att det inte måste innebära att göra just värnplikt och lära sig använda vapen.

Om du är svensk medborgare och mellan 16-70 år gammal är du totalförsvarspliktig

Har du tankar och frågor om värnplikt eller vill du inte bära vapen? Hör av dig till oss! Svenska Freds har en lång historia av att ge stöd till de som inte vill bära vapen eller vara en del av det militära systemet.

Läs FRÅGOR OCH SVAR OM VÄRNPLIKTEN

Lyssna på podden FREDSPODDEN #6 VÄRNPLIKT

Läs SÅ ANSÖKER DU OM VAPENFRI TJÄNST

Läs ARGUMENTATIONSGJUIDE OM VÄRNPLIKT

decorative image
Fredscoach Karin
decorative image
Fredscoach Vendela

Bli Medlem

När du blir medlem i Svenska Freds blir du en aktiv del i vårt arbete för hållbar fred i världen!

Läs mer om oss & vad ett medlemsskap innebär